Miody należą do najzdrowszych produktów spożywczych, a ich niesamowite właściwości prozdrowotne były cenione już w czasach starożytnych. Są dla człowieka bogatym źródłem witamin, soli mineralnych oraz wszelkich składników odżywczych, bez których organizm ludzki nie byłby w stanie prawidłowo funkcjonować. Miód propylisowy z pyłkiem i pierzgą cieszy się rosnącą popularnością wśród osób ceniących zdrowe produkty. Co …
Jak rozpoznać miód naturalny?
W dzisiejszych czasach coraz trudniejszym zadaniem okazuje się kupienie naturalnego miodu. Dzieje się tak, ponieważ nawet w pasiekach pszczelarze coraz częściej mieszają miód naturalny ze sztucznym. Istnieje jednak kilka parametrów, na które warto zwrócić uwagę, aby mieć pewność, że decydujemy się na całkowicie naturalny produkt. Co trzeba wiedzieć na ten temat i dlaczego warto kupować …
Miód nektarowy czy spadziowy – jaki wybrać?
Najpowszechniejszy podział miodów dotyczy przede wszystkim roślin, z jakich pochodzą. Dzięki temu wyróżniamy na przykład miód lipowy czy akacjowy. Istnieje jednak jeszcze jeden podział, a dotyczy one tego, jakie elementy rośliny i w jaki sposób zostały zebrane w danym przypadku. Czym różni się miód spadziowy od nektarowego i na który warto się zdecydować? Poniżej znajdują …
Kolory i smaki miodów – jakie odmiany warto znać?
Pracowite pszczoły od zarania dziejów produkują różnego rodzaju miody, które są przez człowieka chętnie wykorzystywane w kuchni, medycynie czy kosmetyce. W zależności od pochodzenia mogą różnić się właściwościami, kolorem, konsystencją, smakiem i zapachem. Jakie odmiany miodów szczególnie warto znać? Poniżej znajduje się kilka podpowiedzi. Miód gryczany Wyróżnia się dzięki barwie, która może mieć odcień od …
Miody pitne w kuchni – w jaki sposób dodawać je do potraw?
Miód pitny to słodki napój alkoholowy, który powstaje w wyniku fermentacji alkoholowej rozcieńczonego miodu pszczelego. Miody pitne były w Polsce produkowane już na etapie wczesnego średniowiecza, a wówczas zachwycali się nimi nie tylko Polacy, ale i przyjezdni smakosze. Dodawanie ich do niektórych potraw sprawia, że nabierają one więcej szlachetności i unikatowego smaku. W jaki sposób …
Jaki miód można i warto stosować w ciąży?
Ciąża to nie choroba, ale z pewnością stan, w którym kobieta powinna z większą troskliwością monitorować swój organizm i dobierać dietę tak, aby nie zaszkodzić sobie oraz dziecku. Wiele produktów na co dzień uznawanych za zdrowe wcale nie jest takie dla kobiet w ciąży, ale specjaliści zaznaczają, że jedzenie miodu w ciąży nie jest szkodliwe. …
Miód na włosy i twarz – opinie i efekty jego stosowania
Miód jest cenionym produktem spożywczym, który od wielu lat stanowi dodatek do wielu potraw słodkich i wytrawnych na przykład jako marynata do mięs i ryb. Okazuje się jednak, że jego właściwości prozdrowotne mają również zbawienny wpływ na skórę oraz włosy. Jak stosować miód w tym wypadku i jakie będą efekty? Maseczka na twarz z miodu, …