Porady

Miód lipowy – dla kogo będzie najlepszy?

Miód lipowy to jeden z bardziej charakterystycznych miodów. Wyróżnia się za sprawą wspaniałego aromatu i smaku, dzięki któremu przez wielu ludzi uznawany jest za jeden z najsmaczniejszych miodów na świecie. Jakie ma właściwości, dlaczego warto go stosować i kto w szczególności powinien to robić? Poniżej znajdują się najważniejsze informacje na ten temat.

Wygląd i wartości miodu lipowego

Miód lipowy jest miodem nektarowym, który pszczoły produkują z nektaru kwiatów lipy. Dzięki temu charakteryzuje się niezwykle słodkim i unikatowym aromatem oraz smakiem. Ma odcień jasnego bursztynu, ale zdarzają się również miody lipowe, których kolor przybiera barwę nieco zielonkawą. Zawiera cały szereg witamin, a wśród nich witaminę C oraz witaminy z grupy B. Jest też źródłem niezwykle cennych dla ludzkiego organizmu pierwiastków, a mianowicie fosforu, miedzi, żelaza i magnezu. Aż osiemdziesiąt procent miodu stanowią cukry, dlatego ulega on naturalnemu procesowi krystalizacji, a wówczas wytrącają się w nim kryształki.

Jakie właściwości ma miód lipowy i jak go spożywać?

Badania dowodzą, że ten niezwykły miód przyczynia się nie tylko do poprawy funkcjonowania wielu wewnętrznych organów, ale też do szybszego leczenia poszczególnych dolegliwości. Regularne spożywanie miodu lipowego wpływa korzystnie na pracę układu odpornościowego, układu moczowego, układu krwionośnego oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi. Ponadto jest też naturalnym antybiotykiem o działaniu przeciwwirusowym, antybakteryjnym i przeciwgrzybiczym. W związku z tym niweluje stany zapalne w obrębie układu trawiennego i jamy ustnej, a przede wszystkim stanowi wielkie wsparcie w walce z infekcjami górnych dróg oddechowych. Nie bez znaczenia jest fakt, że regularne spożywanie tego miodu redukuje stres i pomaga w walce z bezsennością. Wszystkie swoje cenne właściwości miód lipowy zachowuje tylko do momentu poddania go obróbce termicznej, dlatego nie powinno się tego robić. Jeśli używamy go do wypieków czy potraw wytrawnych na gorąco, musimy liczyć się z tym, że nie zachowa cennych substancji, a jedynie atrakcyjny smak. W celach zdrowotnych, warto jeść go na surowo w ilości jednej łyżeczki na dzień, lub taką samą ilość miodu rozpuszczać w letniej wodzie. Tak przygotowany roztwór powinno się pić codziennie pół godziny przed zjedzeniem śniadania.

Kto powinien spożywać miód lipowy?

W okresie jesiennym, czyli okresie wzmożonej zachorowalności na grypę i różnego rodzaju infekcje, miód lipowy jest wskazany wszystkim, którzy nie są na niego uczuleni. Zioła z miodem przyśpieszą również proces leczenia w przypadkach, kiedy ktoś nie zdołał uchronić się przed chorobą. Miód lipowy jest zalecany osobom, które żyją w ciągłym stresie i pędzie, przez co miewają problemy ze snem. Jeśli będzie spożywany regularnie, może zniwelować bezsenność i ukoić nerwy. Ze względu na korzystny wpływ na układ odpornościowy, miód lipowy jest świetnym produktem dla osób starszych oraz osłabionych po chorobie. Dzięki niemu można się wzmocnić i nabrać sił.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *