Lecznicze właściwości miodu odkryto już tysiące lat temu, a współczesne badania dowodzą, że jest to jeden z najbardziej niesamowitych produktów spożywczych. Nie tylko nie ulega zepsuciu nawet pod wpływem długiego czasu, ale też jako jedyny zawiera wszystkie substancje, jakich człowiek potrzebuje do życia. Dziś miód dzieli się na spadziowy, nektarowy oraz nektarowo-spadziowy. Ten pierwszy powstaje ze spadzi drzew iglastych i liściastych, drugi z nektaru różnorodnych kwiatów, a trzeci z połączenia dwóch pierwszych opcji. Który z nich uchodzi za najzdrowszy?
Miód gryczany
Powstaje z nektaru gryki i wyróżnia się dzięki ciemnobrązowej barwie oraz smakowi, który jest jednocześnie słodki, ostry i lekko gorzkawy. Przez specyficzny smak jest ceniony przede wszystkim przez koneserów, a jako dodatek do marynat idealnie podkreśla smak czerwonego mięsa. Uznaje się go za jeden z najbardziej wartościowych miodów, ponieważ posiada sporo cennych pierwiastków, takich jak miedź, krzem czy potas, a także witaminy z grupy B i witaminę C. Regularnie spożywany stanowi silne wsparcie dla serca i całego układu krążenia, leczy anemię, wzmacnia koncentrację oraz układ odpornościowy. Ponadto miód gryczany zwiększa przyswajalność cennych składników odżywczych.
Miód wrzosowy
Może mieć różne odcienie, od złocistego do bursztynowego, a mała ilość wrzosowisk oraz skomplikowany proces jego pozyskiwania sprawia, że jest bardzo ceniony. Stanowi źródło witaminy A oraz witamin z grupy B, a także cennych pierwiastków, takich jak potas, chlor, magnez czy żelazo. Ma silne działanie moczopędne, dlatego można go stosować jako dodatkowy środek leczniczy w przypadku różnorodnych chorób nerek. Ponadto cechuje się zbawiennym wpływem na układ pokarmowy, układ odpornościowy i układ nerwowy. Regularne spożywanie miodu wrzosowego koi nerwy i niweluje skutki chronicznego stresu.
Miód faceliowy
Od kilku lat cieszy się rosnącą popularnością i nie ma się co dziwić, biorąc pod uwagę jego niesamowite właściwości. Produkowany jest z nektaru facelii, a regularne spożywanie miodu wpływa korzystnie na układ krążenia, układ pokarmowy oraz układ odpornościowy. Badania dowodzą, że spożywanie tego miodu neutralizuje destrukcyjny wpływ, jaki na organizm mają różnego rodzaju używki, takie jak alkohol czy papierosy. Miód faceliowy jest również bardzo cenionym składnikiem domowych kosmetyków, ponieważ silnie nawilża skórę, przyśpiesza gojenie się ran i ma właściwości bakteriobójcze.
Miód rzepakowy
Ma słomkowa barwę, a ze względu na dużą zawartość glukozy krystalizuje się bardzo szybko, często nawet po kilku dniach. Jego działanie na ludzki organizm jest nie do przecenienia. Miód ten przyspiesza detoksykację wątroby, reguluje pracę woreczka żółciowego i silnie wspomaga przemianę tłuszczów. Ma też zbawienny wpływ na układ pokarmowy, ponieważ działa na niego kojąco, redukuje stany zapalne i wspiera leczenie wrzodów. Zaleca się go również osobom borykającym się z różnymi chorobami nerek, ponieważ wspiera ich funkcjonowanie i działa moczopędnie.