Ciąża to nie choroba, ale z pewnością stan, w którym kobieta powinna z większą troskliwością monitorować swój organizm i dobierać dietę tak, aby nie zaszkodzić sobie oraz dziecku. Wiele produktów na co dzień uznawanych za zdrowe wcale nie jest takie dla kobiet w ciąży, ale specjaliści zaznaczają, że jedzenie miodu w ciąży nie jest szkodliwe. Jak działa miód na organizm i na jaki rodzaj miodu szczególnie powinny zwrócić uwagę kobiety spodziewające się dziecka? Poniżej znajdują się najważniejsze informacje na ten temat.
Jakie miody powinno się stosować w ciąży?
Badania dowodzą, że kobiety w ciąży nie tylko mogą, ale nawet powinny wzbogacić swoją dietę i miód. Muszą jednak zadbać o to, aby był to miód w pełni naturalny, czyli zawierający wszelkie składniki odżywcze, za które cenione są miody. Uważa się, że miodami szczególnie wskazanymi kobietom w ciąży są miód gryczany oraz nowozelandzki miód manuka. Ten pierwszy ze względu na wysoką zawartość żelaza, zapobieganie anemii i zwalczanie niedokrwistości. Posiada również sporo witaminy C, przez co w naturalny sposób wspiera układ odpornościowy. Z kolei miód manuka jest uznawany za jeden z najzdrowszych miodów na całym świecie, przez co jest też jednym z najdroższych. Ma bardzo silne działanie bakteriobójcze, wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu trawiennego, poprawia odporność i pomaga w walce z różnego rodzaju infekcjami, co ma szczególne znaczenie w okresie jesiennym. Podobnie działają miód spadziowy, lipowy oraz akacjowy.
Dlaczego kobiety w ciąży powinny jeść miód?
Miód jest jedynym produktem spożywczym zawierającym wszystkie składniki odżywcze niezbędne dla prawidłowego funkcjonowanie organizmu człowieka oraz jedynym, który się nie psuje. Dowiodły tego odkrycia archeologiczne, podczas których w grobowcach faraonów znaleziono miód, który wciąż nadawał się do spożycia. Już w starożytności znano jego niesamowite właściwości, a w czasach współczesnych potwierdzają je liczne badania. Miód jest w pełni naturalnym produktem, który działa bakteriobójczo, przeciwgorączkowo, wzmacniająco i przeciwbólowo. Ponadto niektóre z jego odmian mają zbawienny wpływ na metabolizm oraz pracę całego układu trawiennego, co ma wielkie znaczenie dla kobiet w ciąży. Regularne spożywanie miodu w trakcie ciąży pozwala bez zażywanie miodu zlikwidować uciążliwą zgagę czy przeziębienie, a napar z miodem i imbirem niweluje typowe dla wczesnego etapu ciąży mdłości. Badania dowodzą również, że herbata z miodem i cytryną pozwala się wyciszyć i ma bardzo dobry wpływ na jakość snu.
Jak spożywać miód w ciąży?
Wszystko zależy od tego, na co kobieta w ciąży będzie miała ochotę i nie ma tutaj praktycznie żadnych przeciwwskazań. Miód może być spożywany jako dodatek do deserów i kanapek, ale również jako element ziółek, herbat czy naparów. Ciepła woda z miodem i cytryną wzmocni odporność, a herbata z tymi samymi dodatkami zapewni lepszy sen. Z kolei miód manuka warto raz dziennie w ilości jednej łyżeczki rozpuszczać w szklance ciepłej wody, aby cieszyć się wszelkimi prozdrowotnymi właściwościami nowozelandzkiego złota w płynie.