Porady

Kolory i smaki miodów – jakie odmiany warto znać?

Pracowite pszczoły od zarania dziejów produkują różnego rodzaju miody, które są przez człowieka chętnie wykorzystywane w kuchni, medycynie czy kosmetyce. W zależności od pochodzenia mogą różnić się właściwościami, kolorem, konsystencją, smakiem i zapachem. Jakie odmiany miodów szczególnie warto znać? Poniżej znajduje się kilka podpowiedzi.

Miód gryczany

Wyróżnia się dzięki barwie, która może mieć odcień od herbacianego po brunatny. Na początku ma płynną konsystencję i krystalizuje się powoli, a po tym procesie jego konsystencja jest gruboziarnista. Jego smak jest ostry, intensywny i nieco korzenny, przez co cenią go wytrawni smakosze, ale nie przepadają za nim dzieci. Jest naturalnym antybiotykiem, w którym znajdują się liczne składniki mineralne, takie jak miedź, krzem, mangan czy fosfor, oraz witaminy z witaminami z grupy B na czele. Zaleca się go szczególnie osobom o obniżonej odporności i koncentracji, ale ma też bardzo pozytywny wpływ na układ trawienny, pracę serca czy leczenie anemii.

Miód lipowy

Ma jasną, nieco zielonkawą barwę. Na samym początku jest płynny, a po krystalizacji przyjmuje formę kremową, ponieważ kryształki są bardzo małe. Jest słodki, ale wyraźnie można w nim również wyczuć kwaśne akcenty czy też odrobinę goryczy. Ceniony jest przede wszystkim za swoje właściwości prozdrowotne. Działa uspokajająco i poprawia jakość snu, reguluje ciśnienie krwi i ma działanie moczopędne. Warto stosować go podczas przeziębienia, ponieważ wzmacnia odporność, ale też ma działanie wykrztuśne,  przeciwgorączkowe i napotne. Zaleca się również stosowanie miodu lipowego w okresie wzmożonego stresu ze względu na jego właściwości wyciszające.

Miód manuka

Miód manuka przypomina w jakimś stopniu miód gryczany, ponieważ ma kremową konsystencję i dość ciemną barwę. Nazywany jest najzdrowszym miodem na świecie, a w związku z tym jest też jednym z najdroższych. Pochodzi wyłącznie z nowozelandzkich krzewów manuka, a dzięki swojemu składowi ma silne działanie przeciwgrzybicze, antybakteryjne i przeciwzapalne. Wpływa pozytywnie na układ trawienny, niwelując objawy zgagi, refluksu żołądkowo-przełykowego czy też niestrawności. Zaleca się również zewnętrzne stosowanie miodu manuka, dlatego coraz częściej jest on dodawany do naturalnych kosmetyków. Można go stosować w przypadkach łuszczycy, grzybicy, egzemy, oparzeń, odleżyn czy trądziku. Ma również zbawienny wpływ na skórę bardzo wysuszoną i podatną na podrażnienia, ponieważ jest w stanie silnie ją nawilżyć.

Miód wrzosowy

Miód wrzosowy ma bursztynową barwę i konsystencję przypominającą nieco galaretkę. W smaku jest odrobinę gorzki i cierpki, ale właśnie za to jest ceniony przez ekspertów. Najwyżej cenione są jednak jego niesamowite właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe, dzięki którym stanowi naturalny antybiotyk w przypadku przeziębień i najróżniejszych infekcji. Poprawia działanie układu odpornościowego i wspiera leczenia stanów zapalnych występujących w jamie ustnej. 

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *