Miód gryczany uznawany jest za jeden z cenniejszych miodów. Uwodzi charakterystycznym zapachem i smakiem, ale jest też szalenie ceniony za właściwości prozdrowotne. Jak się okazuje, spożywanie miodu gryczanego przynosi organizmowi wiele korzyści. Z czego powstaje, jak działa i co jeszcze warto o nim wiedzieć? Poniżej znajdują się najważniejsze informacje na ten temat.
Z czego powstaje i jaką ma wartość odżywczą?
Miód gryczany jest miodem nektarowym, który pszczoły produkują z nektaru gryki zwyczajnej. Proces zaczyna się mniej więcej pod koniec lipca, a gotowy miód gryczany wyróżnia się na tle innych za sprawą ciemnego koloru i słodko-gorzkiego smaku. Właśnie ze względu na smak znajduje uznanie przede wszystkim wśród koneserów. Badania potwierdzają, że jego wpływ na ludzki organizm jest nie do przecenienia. Jest źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B, a także pierwiastków, takich jak mangan, miedź, cynk, fosfor czy magnez. Bez składników tych organizm ludzki nie byłby w stanie prawidłowo funkcjonować.
Jakie właściwości ma miód gryczany?
Miód gryczany ma wpływ na wiele procesów wewnątrz organizmów oraz funkcjonowanie wielu narządów. Wspiera pracę układu krwionośnego i układu odpornościowego, wpływa korzystnie na układ trawienny i niweluje objawy wielu chorób żołądka, poprawia kondycję włosów, leczy anemię i pomaga w leczeniu niedokrwistości wynikającej z niedoboru żelaza. Ze względu na działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe nazywany jest naturalnym antybiotykiem, który warto stosować w okresie wzmożonej zachorowalności na grypę czy też podczas leczenia różnorodnych infekcji. Spożywanie dziennie około trzech łyżeczek tego miodu zapewnia konsumentom witalność, odporność i możliwość wyleczenia niektórych chorób.
Kto powinien jeść miód gryczany?
Jego zbawienny wpływ na ludzki organizm sprawia, że niemalże nie ma żadnych przeciwwskazań dotyczących spożycia. Powinny go unikać jedynie osoby, które obserwują u siebie reakcje alergiczne po spożyciu miodu. Miód gryczany zalecany jest osobom, które mają zdiagnozowaną miażdżycę czy też są osobami starszymi i narażonymi na choroby serca. Zawarta w nim rutyna uszczelnia naczynia krwionośne, a ponadto wpływa korzystnie na przyswajalność witaminy C. Miód ten jest wskazany rekonwalescentom, którzy przeszli trudne i rozciągnięte w czasie choroby, ponieważ wzmacnia organizm i sprawia, że powrót do zdrowia trwa krócej. Badania dowodzą, że powinny go jeść osoby borykające się z chorobami nerek i wątroby, a także osoby, które palą papierosy, piją dużo kawy czy alkoholu, ponieważ miód niweluje szkodliwy wpływ używek.
Jak stosować miód gryczany?
Jak wszystkie produkty mające niesamowite właściwości prozdrowotne, miód gryczany nie powinien być poddawany obróbce termicznej. Naturalnie, można go używać do marynat i wypieków, ale wówczas jest cenne właściwości znikną, a pozostanie tylko charakterystyczny smak. Nie zaleca się też zalewanie go wrzątkiem, tylko mieszanie w przestudzonej już wodzie czy naparach. Woda z łyżeczką miodu gryczanego to dobry start każdego dnia i powinna być wypijana na czczo jakieś pół godziny przed śniadaniem.