Porady

Jakie są rodzaje miodu pszczelego?

Miód i jego właściwości są znane od tysięcy lat. Używamy go potraw, domowych leków i kosmetyków. Pszczoły, które od jakiegoś czasu uznaje się za jedne z najważniejszych stworzeń na świecie, produkują go ze spadzi i nektarów różnych kwiatów, dlatego też istnieje dziś sporo rodzajów miodu pszczelego. Jakie są rodzaje miodu i co warto o nich wiedzieć?

Miód gryczany

Miód gryczany wyróżnia się za sprawą bardzo gęstej i lepkiej konsystencji, ciemnej barwy oraz aromatowi, w którym wyraźnie można wyczuć posmak gorzkawy i kwaskowaty. Ze względu na specyficzny smak jest ceniony przede wszystkim przez smakoszy i miłośników miodu. Większość ludzi docenia jednak jego właściwości prozdrowotne. Miód pochodzący z gryki zwyczajnej uchodzi za jeden z najcenniejszych i najzdrowszych. Zawiera szereg witamin oraz składników mineralnych i między innymi dzięki nim wspiera serce i układ krążenia, wspomaga pracę układu trawiennego, odtruwa organizm, leczy anemię, wspiera koncentrację, a także działa jako naturalny antybiotyk podczas przeziębień i rozmaitych infekcji. 

Miód faceliowy

Jest pozyskiwany z kwiatów facelii, czyli miododajnej rośliny pastewnej, która w okresie kwitnienia ujmuje wspaniałym zapachem. Ma złocisty kolor, delikatny smak i płynną konsystencję, która zmienia się powoli w procesie naturalnej krystalizacji. Regularne spożywanie miodu faceliowego obniża ciśnienie tętnicze, wspiera cały układ krążenia czy niweluje objawy wielu chorób układu pokarmowego takich, jak refluks żołądkowo-przełykowy, wrzody, zgaga czy niestrawność. Stosowany zewnętrznie silnie nawilża skórę, przyspiesza gojenie ran i niweluje blizny, dlatego można go śmiało dodawać do domowych maseczek.

Miód nawłociowy

Jest wytwarzany z nektaru nawłoci pospolitej, ma specyficzny słodki smak i gorzkawy posmak. Dzięki swojemu składowi ma też bardzo cenione właściwości prozdrowotne. Zaleca się go osobom, które borykają się z chorobami nerek, ponieważ jest w stanie poprawić ich ukrwienie i wpłynąć pozytywnie na ich funkcjonowanie, niwelując również objawy kamicy nerkowej. Ponadto dobrze działa na układ pokarmowy i przeciwdziała łamliwości naczyń włosowatych.

Miód rzepakowy

Miód rzepakowy ma jasny, często niemalże biały kolor, a szybka krystalizacja w jego przypadku wynika z wysokiej zawartości glukozy. W aromacie wyraźnie można wyczuć rzepak, zaś smak jest intensywnie słodki z delikatną nutką goryczy. Miód ten znajduje zastosowanie zarówno w przypadku dań słodkich, jak i wytrawnych, a także jako zdrowy dodatek do herbat i naparów ziołowych. Badania wykazują, że miód ten znacząco przyspiesza detoksykację organizmu, wspomaga przemianę tłuszczów, niweluje stany zapalne żołądka i jest pomocny podczas leczenia chorób nerek. 

Miód lipowy

Ma jasną, lekko zielonkawą barwę, a także intensywny, ostry smak, który po krystalizacji nabiera nieco goryczki. Zaleca się stosowanie go podczas infekcji górnych dróg oddechowych, ponieważ ma działanie przeciwzapalne, wykrztuśne, napotne i przeciwgorączkowe. Ma również działanie nasenne, kojące i reguluje ciśnienie tętnicze krwi. 

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *