W przeciwieństwie do charakterystycznego miodu spadziowego czy gryczanego, miód akacjowy jest jednym z najpowszechniej kupowanych miodów. Ma złoty kolor, płynną konsystencję i smakuje dokładnie tak, jak wyobrażamy sobie standardowy miód. W związku z tym jest też chętnie jedzony przez dzieci, dodawany do wypieków i deserów. Tymczasem właśnie ten najnormalniejszy z wszystkich miodów ma mnóstwo właściwości prozdrowotnych i leczniczych. Jak dokładnie działa na organizm?
Wartości odżywcze miodu akacjowego
Miód akacjowy jest miodem nektarowym, który powstaje z nektaru kwiatów akacji. Przybiera jasnozłotą barwę, ale jaśnieje w procesie krystalizacji. Jest to zupełnie naturalny proces, w wyniku którego w miodzie wytrącają się kryształki, przez co zmienia się jego konsystencja i kolor. Jego smak jest słodki i intensywny, a w zapachu wyraźnie czuć kwiatowe nuty. Aż osiemdziesiąt procent miodu akacjowego stanowią węglowodany, zaś resztę stanowi woda. Jest bogatym źródłem witaminy C i witamin z grupy B, a także cennych pierwiastków, do których należą między innymi wapń, żelazo, potas czy fosfor. Jeśli nie jest poddawany obróbce termicznej, wszystkie z tych cennych substancji zasilają ludzki organizm, doprowadzając do poprawy funkcjonowania wielu narządów wewnętrznych.
Na co pomaga miód akacjowy i jak go stosować?
Ze względu na swój bogaty skład miód akacjowy jest jednym z naturalnych antybiotyków, które mogą być stosowane profilaktycznie w okresie jesiennym i zimowym, jak i podczas leczenia najróżniejszych infekcji. Działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo, napotnie i przeciwgorączkowo, a ponadto ułatwia odkrztuszanie wydzieliny, niweluje ból gardła i wspiera układ odpornościowy. Regularne spożywanie miodu akacjowego wspiera układ moczowy oraz układ trawienny, tworząc barierę ochronną w żołądku. Miód akacjowy powinien być stosowany bez uprzedniej obróbki termicznej, ponieważ wysoka temperatura pozbawia go najcenniejszych właściwości. Można go dodawać do zdrowych deserów oraz herbat, ale dopiero po przestudzeniu. Popularnym sposobem na stosowanie miodu akacjowego jest rozpuszczanie jednej łyżeczki miodu w letniej wodzie i picie takie roztworu codziennie rano. Dzięki regularności efekty spożywania miodu będą silniejsze, a organizm wzmocniony, co jest szczególnie ważne w okresie wzmożonej zachorowalności na grypę i innego rodzaju infekcje.
Miód dla sportowców i rekonwalescentów
Nie ma praktycznie żadnych przeciwwskazań, aby miód ten był stosowany przez wszystkich ludzi, którzy nie są uczuleni na miody. Zaleca się jednak szczególnie, aby sięgały po niego osoby starsze i bardziej narażone na rozwój niektórych chorób, rekonwalescenci po przebytych chorobach, którzy odzyskują stopniowo siły, a także sportowcy. Ta ostatnia grupa wskutek intensywnych treningów narażona jest na zwiększony wysiłek i utratę cennych substancji z organizmu, a zapotrzebowanie na nie w ich przypadku jest znacznie większe. Dlatego regularne stosowanie miodu akacjowego może w ich przypadku okazać się zbawienne.