Porady

Miód kremowany – czym jest i jak powstaje?

Na tle innych miodów miód kremowany wyróżnia się za sprawą nietypowej konsystencji, która jest kremowa, puszysta i pozbawiona skrystalizowanych cząsteczek. W związku z tym sprawdzi się w wielu przypadkach, w których inne miody nie do końca znajdują zastosowanie, na przykład jako zdrowy krem do kanapek. Czym właściwie jest miód kremowany i jak powstaje?

Czym jest i jak powstaje miód kremowany?

Miód kremowany to specyficzny rodzaj miodu, który został poddany procesowi kremowania, a to oznacza intensywne i długie mieszanie podczas krystalizacji. Technologia ta nie jest skomplikowana i nie pozbawia miodu jego walorów odżywczych, ale diametralnie wpływa na jego konsystencję. Dzięki mieszaniu patoki świeżo pozyskanej od pszczół, miód nie krystalizuje się, a więc nie ma w nim grubych kryształków cukru, a całość przypomina jednolitą masę. Kremowaniu najczęściej poddaje się miody, który szybko się krystalizują i musi ono się odbyć w precyzyjnie wybranym momencie. Jeśli proces rozpocznie się zbyt wcześnie, to trzeba go będzie wielokrotnie powtarzać. Jeśli zaś kremowanie rozpocznie się zbyt późno, efekt końcowy nie będzie taki, jaki ma być.

Po co kremuje się miody?

Każdy miód przez jakiś czas po wyprodukowaniu cechuje się płynną konsystencją, która w wyniku naturalnych procesów z czasem ulega krystalizacji. Okazuje się, że każdy z miodów krystalizuje się w nieco inny sposób. Jeśli na przykład miód składa się w przeważającej mierze z glukozy, to po krystalizacji staje się twardy albo składa się z grubych, twardych kryształów, co w niektórych przypadkach może być uciążliwe. Kremowanie miodu niweluje ten problem i sprawia, że miód ma jednolitą konsystencję. 

Jakie są największe zalety miodu kremowanego?

Największą z nich jest wspomniana już konsystencja. Efekt „kremowości” miodu utrzymuje się przez wiele miesięcy, a w związku z tym może on być używany nie tylko jako dodatek do gorących napojów czy potraw, w których konsystencja miodu nie ma żadnego znaczenia. Kremowany miód może być z powodzeniem używany do smarowania pieczywa, deserów i innych potraw, w których wyczuwalne kryształki mogłyby przeszkadzać. Kremowany miód w ogóle nie jest podatny na rozwarstwianie się, przez co zachowuje walory estetyczne, a ponadto cechuje się bardzo silnym aromatem. Bardzo ważne jest to, że proces kremowania miodu nie ma żadnego wpływu na walory odżywcze miodu. Po tym zabiegu miód wciąż zachowuje wszystkie ze swoich cennych składników, intensywny smak i zapach. Tego rodzaju miód jest też lżejszy, a jego konsystencja często o wiele bardziej odpowiada dzieciom, zaś jego konsystencja sprawia, że nie przykleja się do używanych w kuchni sprzętów i jest łatwiejsze do zmycia. Ze względu na swoją unikatową konsystencję kremowany miód może stać się wyjątkowo zdrowym zamiennikiem smarowideł do kanapek i naleśników. Z łatwością można go wymieszać z ulubionymi bakaliami, łączyć z suszonymi i świeżymi owocami czy też używać go do gofrów na słodko i innych przekąsek. 

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *