Porady

Właściwości i zalety stosowania miodu faceliowego

Miód faceliowy cieszy się od kilku lat rosnącą popularnością i to nie tylko ze względu na unikatowy smak oraz aromat, ale przede wszystkim dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym. Działa na ludzki organizm w sposób zbliżony do niezwykle cenionego miodu manuka, który jest jednym z droższych na świecie, ale jego cena jest znacznie niższa. Skąd się bierze, co zawiera i dlaczego warto z niego korzystać? 

Skąd bierze się miód faceliowy?

Miód ten produkowany jest przez pszczoły z nektaru facelii błękitnej, która jest jedną z najbardziej obfitych pod względem miodowym roślin. Roślina ta pochodzi z Ameryki Północnej, a do Polski została sprowadzona w pierwszej połowie dziewiętnastego wieku. Jej kwiaty mają błękitny kolor, co przekłada się na unikatowy kolor samego miodu. Wyróżnia się on również za sprawą delikatnego smaku i aromatu. 

Jakie właściwości ma miód faceliowy?

Miód faceliowy to naturalne źródło witamin z grupy B i witaminy C, a także cennych dla ludzkiego organizmu pierwiastków, spośród których wystarczy wymienić tylko magnez, żelazo czy potas. Do najważniejszych skutków jego spożywania należy zaliczyć regulację ciśnienie tętniczego, niwelowanie objawów chorób układu pokarmowego, wsparcie dla układu odpornościowego, wsparcie dla wątroby, a także zbawienny wpływ na organizm osób borykających się z anemią. Miód faceliowy neutralizuje zły wpływ wszelkich używek na organizm, przyśpiesza gojenie ran i jest pomocny w leczeniu astmy oskrzelowej. Stosowany zewnętrznie miód faceliowy nawilża skórę, przyśpiesza gojenie ran, wygładza blizny i działa bakteriobójczo, dlatego maseczki z dodatkiem miodu zaleca się osobom z cerą problematyczną i trądzikową.

Jak i kiedy stosować miód faceliowy?

Po miód ten, jak i po wiele innych rodzajów miodu, najczęściej sięga się w okresie jesiennym, czyli w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę. Dzięki swoim właściwościom zwiększa odporność organizmu na infekcje, ale też przyspiesza proces ich leczenia. Zaleca się go osobom, które są narażone na chroniczny stres, ponieważ jest silnym antyoksydantem. Ze względu na walory smakowe może być dodawany do deserów, wypieków czy dań wytrawnych, na przykład w formie miodowej marynaty. Osoby, którym szczególnie zależy na jego działaniu prozdrowotnym, mogą jeść łyżeczką miodu dziennie na czczo czy też dodawać go do lekko przestudzonych naparów, czy ciepłej wody z cytryną. Jeśli zaś chodzi o stosowanie zewnętrzne, miód faceliowy może stać się głównym składnikiem wielu maseczek domowych z dodatkiem soku z cytryny, oleju kokosowego czy jogurtu naturalnego. Jeśli komuś zależy na usunięciu zrogowaciałego naskórka, można wymieszać ze sobą miód faceliowy i cukier trzcinowy, aby uzyskać w pełni naturalny peeling do ciała. Dzięki regularnemu stosowaniu takiego peelingu, skóra będzie miękka, silnie nawilżona, elastyczna i nabierze młodzieńczego blasku. Miód pozyskiwany z facelii w połączeniu z olejem kokosowym może być też znakomitą odżywką do włosów, która sprawi, że będą silniejsze i zniweluje nieestetyczne objawy łupieżu.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *