Porady

Miód nektarowy czy spadziowy – jaki wybrać?

Najpowszechniejszy podział miodów dotyczy przede wszystkim roślin, z jakich pochodzą. Dzięki temu wyróżniamy na przykład miód lipowy czy akacjowy. Istnieje jednak jeszcze jeden podział, a dotyczy one tego, jakie elementy rośliny i w jaki sposób zostały zebrane w danym przypadku. Czym różni się miód spadziowy od nektarowego i na który warto się zdecydować? Poniżej znajdują się najważniejsze informacje na ten temat.

Miód spadziowy – czym jest?

Miód spadziowy pochodzi zarówno z drzew liściastych, jak i iglastych. Spadź to określenie oznaczające sok drzewny, a mianowicie wydzielinę wytwarzaną przez drzewce i mszyce, która jest na pewnym etapie przetwarzana przez pszczoły. Wydzielina ta jest słodka i lepka, a latem można zaobserwować ją w postaci kropel na powierzchni drzewa. Miód spadziowy wyróżnia się ciemnym kolorem oraz unikatowym aromatem, w którym wyraźnie można wyczuć żywicę czy igliwie. 

Miód nektarowy – czym jest?

Miód nektarowy to zdecydowanie najpopularniejszy rodzaj miodu. Powstaje z roślin wydzielających nektar, a więc na przykład z lipy, akacji czy manuki. Nektarem nazywamy w tym wypadku wydzielinę z gruczołów roślin, której celem jest wabienie pszczół, aby z ich pomocą doszło do zapylenia. Istnieje mnóstwo rodzajów miodu nektarowego, dlatego nie da się w sposób jednoznaczny określić jego smaku, koloru czy aromatu. Wszystkie z nich zawierają jednak wiele cennych składników odżywczych, które mają niewiarygodny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego organizmu i pomagają w walce z niektórymi chorobami.

Miód nektarowy i spadziowy – podobieństwa oraz różnice

Zarówno miód nektarowy, jak i miód spadziowy, powstaje w wyniku ciężkiej pracy pszczół. W obu przypadkach mamy również do czynienia z wyjątkową słodyczą, a także cennymi składnikami odżywczymi, dzięki którym są chętnie wykorzystywane w kuchni, ale i kosmetyce czy medycynie. Główną różnicą w przypadku tych miodów jest sposób ich powstawania, a konkretnie elementów wykorzystywanych do ich powstania. Miód spadziowy powstaje na bazie spadzi zbieranej z drzew, a nektarowy z nektaru zbieranego z kwiatów. Wyraźna różnica jest również widoczna, kiedy porównamy ich kolor i konsystencję. Miód spadziowy cechuje się ciemniejszym, głębszym kolorem, a także większą gęstością, podczas gdy miody nektarowe zwykle są jaśniejsze i mają płynną konsystencję do momentu krystalizacji. Nie bez znaczenia jest również zapach. Miód spadziowy przywodzi na myśl las pod tym względem, a miody nektarowe mają aromat kwiatowy.

Który miód wybrać?

Wszystko zależy od indywidualnych upodobań i potrzeb. Miody nektarowe często zdają się bardziej uniwersalne, przez co można je stosować zarówno w przypadku dań słodkich, jak i marynat do dań wytrawnych czy jako dodatek do gorących napojów. Miody spadziowe bywają nieco gorzkie czy nawet kwaśne, dlatego najczęściej używa się ich do napojów i w związku z ich właściwościami prozdrowotnymi. Jeśli jednak ktoś chce nadać konkretnej potrawie ten specyficzny, unikatowy posmak, miód spadziowy sprawdzi się również jako dodatek w kuchni. 

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *