Obecnie na świecie produkuje się bardzo różne gatunki miodów, które mają najróżniejszą konsystencję, smak, kolor czy właściwości. W ostatnich latach coraz większą popularnością cieszy się miód wielokwiatowy z propolisem i pyłkiem. Czym się wyróżnia, jakie ma właściwości i co jeszcze warto o nim wiedzieć?
Czym jest pyłek pszczeli?
Pyłek pszczeli to męskie komórki rozrodcze produkowane przez kwiaty, które są zbierane przez pszczoły. O ile zbierany przez nie nektar po odparowaniu staje się znanym nam miodem, o tyle pyłek pszczeli jest przez pszczoły zbieraczki mieszany ze śliną i nektarem, a następnie przenoszony do ula i składany w komórkach. Pszczoły odkładają go niejako na zapas, a w krytycznych sytuacjach stanowi on dla nich szansę na zaspokojenie bieżących potrzeb dotyczących wyżywienia. Badania dowodzą, że pyłek pszczeli ma mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Ma działanie antydepresyjne, odtruwające organizm, wzmacniające odporność i antybiotyczne. Regularne spożywanie miodu z pyłkiem pszczelim wpływa pozytywnie na pracę serca, leczy choroby alergiczne, wspomaga leczenie cukrzycy i wzmacnia układ odpornościowy. Ze względu na właściwości zaleca się go sportowcom, osobom starszym oraz kobietom w ciąży.
Czym jest propolis?
Propolis to łacińska nazwa oznaczająca kit pszczeli, a to oznacza lepką substancję, którą pszczoły wykorzystują do wyściełania wnętrza ula. Gęsta masa nie tylko uszczelnia ul i wzmacnia jego konstrukcję, chroniąc ją przed czynnikami zewnętrznymi, ale również działa antybakteryjnie, antywirusowo i przeciwgrzybiczo. Kit ten wytwarzany jest najczęściej z żywicy drzew takich, jak jesion, olcha, dąb, sosna czy świerk. Badania dowodzą, że propolis zawiera około trzystu substancji aktywnych biologicznie, dlatego od lat jest on wykorzystywany w farmakologii i kosmetyce. Propolis wspiera wszelkie procesy regeneracyjne, zwiększa odporność organizmu, niweluje objawy infekcji górnych dróg oddechowych, zwalcza opryszczkę, wspiera prawidłową pracę wątroby i wykazuje bardzo korzystny wpływ na różnorakie problemy stomatologiczne.
Na co warto stosować miód wielokwiatowy z pyłkiem i propolisem?
Miód tego rodzaju może, oczywiście, stanowić pyszny dodatek do wielu potraw i deserów, ale jeszcze ważniejszy jest jego niesamowity wpływ na ludzki organizm. Ze względu na wysoką zawartość związków flawonoidowych, reguluje przepływ krwi przez naczynia krwionośne, a w związku z tym zapobiega rozwojowi niebezpiecznych chorób, takich jak miażdżyca. Wysoka zawartość żelaza w miodzie niweluje jego niedobory, przez co jest on skutecznym produktem w walce z anemią. Ponadto przyspiesza gojenie ran, wygładza blizny, eliminuje bakterie i wirusy, ma działanie przeciwgrzybicze i wzmacnia układ odpornościowy. Z kolei wysoka zawartość przeciwutleniaczy sprawia, że zmniejsza on ilość wolnych rodników, a tym samym znacząco spowalnia proces starzenia się. Jak widać, miód wielokwiatowy z pyłkiem i propolisem to uniwersalny środek, który pomaga w zwalczaniu wielu dolegliwości.