Porady

Czy miód jest zdrowy?

Odpowiedź na to pytanie jest jednoznacznie twierdząca. Miód uznawany jest za jeden z superproduktów, które mają wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Jest też jedynym produktem spożywczym zawierającym wszystkie substancje, które są człowiekowi niezbędne do funkcjonowania. Jakie właściwości ma miód, co daje spożywanie poszczególnych rodzajów miodu i co jeszcze warto o nim wiedzieć?

Jakie właściwości ma miód?

Miód charakteryzuje się posiadaniem wielu właściwości, dzięki którym pozytywnie wpływa na pracę wewnętrznych organów człowieka, ale również na jego wygląd, przez co bardzo często stosowany jest w kosmetyce. Ma właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Ponadto zawiera przeciwutleniacze zwalczające wolne rodniki, wspiera układ odpornościowy, pozytywnie wpływ na układ krążenia oraz układ trawienny. Stosowany zewnętrznie przyspiesza gojenie ran, niweluje blizny i silnie nawilża skórę. 

Wartości odżywcze miodu

100g miodu ma średnio ponad trzysta kalorii, czyli tyle samo, co biały cukier. W przeciwieństwie do niego zawiera jednak szereg witamin, takich jak witamina C czy witaminy z grupy B. Jest on też źródłem soli mineralnych, bez których organizm ludzki nie mógłby prawidłowo funkcjonować, czyli magnezu, żelaza, wapnia czy fosforu. W zależności od konkretnego gatunku miodu zawiera on różne proporcje poszczególnych substancji, dlatego przed zakupem miodu w konkretnym celu warto poznać właściwości poszczególnych miodów. 

Kto powinien jeść miód?

Nie ma praktycznie żadnych przeciwwskazań dotyczących spożywania miodu z wyjątkiem osób, które są na ten produkt uczulony. Miód należy do superfood, które warto na stałe włączyć do swojej diety, aby zapewnić organizmowi cenne witaminy, sole mineralne czy też kwasy tłuszczowe. Bardzo często stosowany jest on profilaktycznie w okresie jesiennym i zimowym, kiedy wzrasta ilość zachorowań na grypę i infekcje, oraz w trakcie leczenia tych dolegliwości. Miód ze względu na silne działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe działa niczym naturalny antybiotyk, wzmacniając znacząco układ odpornościowy. Ponadto jest w stanie zniwelować objawy przeziębienia, ponieważ ma działanie wykrztuśne, napotne i przeciwgorączkowe. 

Który miód jest najzdrowszy?

Ciemny kolor miodu to znak, że zawiera on dużą ilość antyoksydantów. Do miodów tego rodzaju należy na przykład miód spadziowy czy gryczany. Ten drugi zalecany jest osobom zmagającym się z chorobami układu krążenia, miażdżycą czy też wszelkimi chorobami na tle nerwowym. To właśnie te dwa miody znajdują się wysoko w rankingu na najzdrowsze produkty tego rodzaju. Popularny miód akacjowy znajduje za to zastosowanie w przypadku chorób układu pokarmowego. Łagodzi objawy wrzodów żołądka, refluksu żołądkowo-przełykowego, zgagi czy niestrawności. Miód lipowy, który wyróżnia się za sprawą jasnego koloru, znakomicie łagodzi objawy przeziębienia oraz wszelkich infekcji górnych dróg oddechowych. Jak widać, wszystkie miody mają konkretne właściwości, dzięki którym znajdują zastosowanie w różnych sytuacjach. 

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *