Porady

Dobry miód – z rzepaku czy nawłoci?

Miód to jeden z najcenniejszych produktów spożywczych na świecie. Zawiera wszystkie substancje potrzebne człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania, nie psuje się i zachwyca smakiem. Miody dzielą się na spadziowe i nektarowe, a tych ostatnich jest mnóstwo, ponieważ pszczoły produkują miody z nektarów najróżniejszych kwiatów. Zarówno miód z rzepaku, jak i miód z nawłoci cieszą się wielką popularnością wśród osób ceniących zdrowy tryb życia. Jakie mają właściwości i który warto wybrać?

Miód rzepakowy

Zdecydowanie jest jednym z najczęściej kupowanych miodów w Polsce i najwcześniej wytwarzanych, ponieważ pszczoły zbierają nektar z rzepaku już w okresie wiosennym. W stanie płynnym ma słomkową barwę, a czasem jest niemalże przezroczysty, co zmienia się podczas krystalizacji. Kiedy w miodzie rzepakowym wytrącają się kryształki, jego kolor zmienia się na biały lub lekko szary. Krystalizacja jest w tym wypadku naturalnym procesem, a w związku z dużą zawartością glukozy w miodzie zachodzi bardzo szybko. Miód rzepakowy ceniony jest za prozdrowotne właściwości. Jest bardzo pomocny podczas leczenia chorób nerek i wątroby, a także wpływa korzystnie na układ pokarmowy, zmniejszając objawy wielu dolegliwości, takich jak wrzody żołądka, niestrawność, refluks żołądkowo-przełykowy czy zgaga. Stanowi wielkie wsparcie dla osób z niewydolnością mięśnia sercowego oraz  osób borykających się z chorobami układu krążenia. Ponadto obniża ciśnienie tętnicze krwi, wspiera układ odpornościowy, przyspiesza gojenie ran i przyśpiesza proces leczenia przeziębień oraz infekcji górnych dróg oddechowych.

Miód nawłociowy

Miód nawłociowy jest o wiele trudniej dostępny niż miód rzepakowy, a to dlatego, że część wyprodukowanego miodu musi przez pszczelarza zostać pozostawiona na miejscu w charakterze pokarmu na zimę dla pszczół. Dodatkowym powodem jest fakt, że nawłoć kwitnie właśnie wtedy, kiedy pszczoły szykują się na zimę. Pszczelarze muszą więc wykazywać się ogromną wiedzą, czujnością i refleksem, aby doprowadzić do produkcji tego miodu. Ma on kolor wahający się od odcienia herbacianego do bursztynowego i kwaśno-słodki smak, w którym można wyczuć ziołowe akcenty. Spożywanie miodu nawłociowego jest wskazane przede wszystkim podczas przeziębienia i infekcji górnych dróg oddechowych, a ze względu na działanie moczopędne może również przynieść ulgę osobom z infekcjami dróg moczowych. Regularne spożywanie miodu nawłociowego wzmacnia naczynia krwionośne i zapobiega rozwojowi chorób serca.

Który miód wybrać?

Wybór odpowiedniego miodu powinien być podyktowany oczekiwaniami dotyczącymi jego właściwości oraz smakiem. Miód rzepakowy zdaje się mieć bardziej uniwersalne zastosowanie, pomaga w przypadku wielu dolegliwości, a ponadto jest łatwiej dostępny. Te zalety przemawiają zdecydowanie na jego korzyść. Z kolei miód nawłociowy ze względu na to, że trudniej go dostać, stanowi poniekąd towar luksusowy. Częściej decydują się na niego koneserzy, którzy potrafią docenić głębię jego smaku.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *