Porady

Jak rozpoznać prawdziwy miód pszczeli?

Szacuje się, że miód jest jednym z najczęściej podrabianych produktów spożywczych na świecie. Jego zamienniki pełne cukru na pierwszy rzut oka do złudzenia przypominają miód w formie płynnej, ale w rzeczywistości brakuje im wartości odżywczych, dla których ludzie najczęściej decydują się na stosowanie miodów. Z powodzeniem zastąpią miód w przypadku słodkich deserów, a nawet niektórych marynat, ale nie ma sensu stosować ich profilaktycznie czy też ze względu na wartości odżywcze. W jaki sposób można rozpoznać prawdziwy miód pszczeli? Poniżej znajduje się kilka przydatnych wskazówek.

Zaufany producent

Tuż przed zakupem, zwłaszcza jeśli mowa tutaj o zakupach internetowych, prawdziwy miód pszczeli można rozpoznać przede wszystkim dzięki uważnemu przeczytaniu etykiety lub opisu. Wysokiej jakości miód posiadający wszelkie cenne składniki nie może być mieszanką miodów pochodzenia europejskiego oraz spoza Europy. Ta druga kategoria najczęściej dotyczy bowiem Chin, gdzie miód jest przelewany do słoików po solidnej obróbce termicznej, a wówczas traci swoje właściwości. Jeśli kupimy wysokiej jakości miód pszczeli w danym miejscu, warto zapamiętać dany sklep i kupować w nim bez obaw, że natrafimy na sztuczny substytut miodu pszczelego.

Jaką konsystencję powinien mieć prawdziwy miód pszczeli?

Wiele w tym wypadku zależy od rodzaju miodu oraz tego, czy jest to miód, który dopiero powstał. Miód akacjowy ma formę o wiele bardziej płynną niż jego lipowy odpowiednik, a z kolei miody spadziowe są gęstsze i bardziej lepkie niż miody nektarowe, które powstają z akacji czy akacji. Przed zakupem konkretnego miodu warto upewnić się, jaką konsystencję powinien mieć. Kolejną kwestią jest naturalna krystalizacja, do której prędzej czy później dochodzi. Ze względu na wysoką zawartość glukozy niektóre z miodów krystalizują się bardzo szybko, a inne, te mające więcej fruktozy, wolniej. Wytrącanie się kryształków w miodzie jest najzupełniej naturalnym procesem i najczęściej to właśnie po nich można poznać, że mamy do czynienia z prawdziwym miodem pszczelim. Eksperci zauważają również, że miód pszczeli, niezależnie od gatunku, zawsze jest gęstszy od sztucznego miodu. Wystarczy umieścić łyżeczkę miodu na talerzu, aby przekonać się, czy na chwilę tworzy stożek czy też od razu rozlewa się na jego powierzchni.

Jaki smak powinien mieć miód pszczeli?

W tym wypadku wszystko zależne jest od rodzaju danego miodu, ale nie ma takich gatunków, w których wyczuwalna byłaby jedynie słodycz. Miód faceliowy jest słodki, ale wyczuwa się w nim kwiatowe nuty, podobnie jak w miodzie akacjowym. Miód nawłociowy jest słodki z wyczuwalną nutą nawłoci, ale nie brakuje w nim również kwaskowatych akcentów. W miodzie spadziowym można wyczuć goryczkę i charakterystyczny aromat igliwia, a z kolei w miodzie gryczanym czuć ostrość, goryczkę i nieco ziołowy aromat. Jeśli miód tylko pachnie miodem, jest nad wyraz płynny, a w jego smaku nie pojawiają się żadne akcenty wskazujące na źródło pochodzenia, to znaczy, że jest sztuczny.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *