Porady

Do czego służy miód malinowy?

Miód malinowy należy do szalenie cenionych i jednocześnie bardzo rzadkich miodów. Często mylony jest z miodami, do których w postprodukcji dodano maliny, ale w tym wypadku chodzi o miód produkowany z nektaru kwiatów malin. Jakie ma właściwości, jak można go wykorzystać i co jeszcze warto o nim wiedzieć? Poniżej znajdują się cenne informacje na jego temat.

Jak powstaje miód malinowy?

Miód malinowy produkowany jest przez pszczoły z kwiatów malin, a te kwitną bardzo krótko, przez co taki miód jest rzadko spotykany i kosztowny. Aby pszczoły miały możliwość zapylenia, rośliny muszą znajdować się blisko pasieki, a cały proces rozpoczyna się pod koniec maja i z przerwami trwa do listopada, jeśli w pobliżu są maliny kwitnące późno. Miód malinowy wyróżnia się przede wszystkim za sprawą bardzo intensywnego aromatu, w którym wyraźnie czuć leśne maliny. Równie charakterystyczny jest jego smak łączący słodycz i kwaskowate nuty, dlatego miód ten znajduje wiele zastosowań w kuchni. Warto wiedzieć, że ze względu na rzadkość występowania, ten rodzaj miodu jest bardzo często podrabiany. Prawdziwy miód malinowy powstaje z nektaru kwiatów, a nie z owoców, a w związku z tym jego barwa nie może być różowa czy czerwona. Jeśli tak jest, to znak, że mamy do czynienia z miodem, do którego maliny tylko dodano.

Jak stosować miód malinowy?

Ze względu na niepowtarzalny smak miodu malinowego znajduje on zastosowanie w wielu potrawach i to zarówno słodkich, jaki i wytrawnych. Może być dodatkiem do wypieków i deserów na zimno, a także stanowić aromatyczną marynatę do mięs i ryb. Miód malinowy jest szalenie ceniony również ze względu na swoje właściwości prozdrowotne i jeśli ma być stosowany w celach leczniczych, to nie powinno się go poddawać obróbce termicznej. Wysoka temperatura sprawia bowiem, że traci on niemal wszystkie z cennych substancji. Warto rozpuszczać go w letniej wodzie czy naparach ziołowych albo dodawać do potraw na surowo, aby zapewnić organizmowi ogrom cennych składników, bez których nie może on prawidłowo funkcjonować. 

Jakie właściwości ma miód malinowy?

Miód malinowy działa zbawiennie w przypadku osób zmęczonych, zestresowanych i żyjących w ciągłym będzie. Ma kojące, wyciszające i odprężające działanie, a przy okazji poprawia samopoczucie. Regularne stosowanie miodu malinowego ma bardzo dobry wpływ na układ krwionośny, usprawniając krążenie, obniżając ciśnienie tętnicze krwi oraz stymulując produkcję hemoglobiny. Ponadto miód malinowy chroni wątrobę, ma działanie przeciwmiażdżycowe oraz wpływa bardzo dobrze na układ trawienny. Zaleca się stosowanie go w okresie wzmożonej zachorowalności na grypę, ponieważ działa jak naturalny antybiotyk. Ma działanie przeciwgorączkowe, antybakteryjne i przeciwwirusowe. Ten niezwykle rzadki rodzaj miodu jest źródłem wielu cennych składników. Do zawartych w nim witamin należy zaliczyć między innymi witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz biotynę. Z kolei wśród cennych pierwiastków w miodzie malinowym są na przykład mangan, wapń, potas czy magnez. 

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *